אני שמח לבשר שהשלמתי (עכשיו, במקום ללכת לישון…) את הכנתה של חוברת חדשה בהוצאת פושישית, המבוססת על החוברת שהכנתי כאן: טעימה מאספרנטו (את כל המידע תוכלו לקרוא בדף המקושר).
למה פתאום אני מרחיב את החוברת המקורית ומוציא אותה לאור באופן מסודר? כי ביום חמישי הקרוב (ה־16 ביוני 2016) אלמד אספרנטו במסגרת קבוצת הריצה והלימוד אנו רצים והם רצים. אפילו שאני שונא לרוץ, המטרה מקדשת את האמצעים… ☺. רוצים ללבוא ללמוד (לא חייבים לרוץ)? נפגשים ב־19:00 בתחנת הקריאה המושבה/בקעה שבפארק המסילה בירושלים (בהצטלבות של רח׳ הרכבת ורח׳ מסריק; מפה). מתחלקים לקבוצות לפי רמת הריצה, רצים שעה, וב־20:00 חוזרים סחוטים לתחנת הקריאה ללימוד של שעה. אני מקווה שנצליח ללמוד מספיק כדי לקרוא אפילו טקסט קצר (על איזה עוד שפה אפשר להגיד את זה עבור סלוט של שעה?). בואו, יהיה מגניב!
אם אתם באים, בבקשה תודיעו למארגנת תמר וייס במייל tamarwg@gmail.com.
הנה כמה נקודות מבואיות:
- אספרנטו היא שפה מתוכננת שפותחה על ידי לודוויק זמנהוף ופורסמה לראשונה ב־1887.
- מבין כל השפות המתוכננות, היא המדוברת ביותר והיחידה שיש לה קהילת דוברים פעילה שבאמת משתמשת בשפה. למעשה, כיום, אחרי כ־130 שנים של חיים שרובם עצמאיים מהיוצר המקורי, שמת ב־1917, אולי נכון יותר להתייחס לאספרנטו כאל שפה חיה ככל השפות, שאין לה מוקד גיאוגרפי אחד ושמה שמאגד את קהילת הדוברים שלה הוא רעיון.
- העניין באספרנטו יכול לבוא מזוויות רבות: סוציולינגוויסטיות, פוליטיות, אידיאולוגיות, פילוסופיות, בלשניות, פדגוגיות, היסטוריות ואחרות.
- אנחנו נתמקד היום בשאלה „איך בונים שפה קלה?”, ומתוך הלימוד של קווי־המתאר של האספרנטו נוכל לענות עליה ב„ככה, לדוגמה”. נלמד בזריזות את הדקדוק — מה שאי־אפשר לעשות באף שפה אחרת… — ואני מקווה שישאר לנו זמן לקרוא ביחד טקסט קצר מהחוברת, לבחירתכם, ולדיון מסכם משותף.
- אחד העקרונות של האספרנטו הוא שהיא בנויה כמו חלקים של לגו שמחברים אחד לשני לשלישי (המונח הבלשני הוא אגלוטינציה). (בחוברת סימנתי את החלוקה הזאת בנקודה קטנה באמצע השורה). זה רעיון מעולה בשביל שפה כמו אספרנטו: מבנה כזה הוא קל ללימוד, קל לשימוש וגמיש. הגמישות חשובה במיוחד בטווח הארוך: זמנהוף הניח את היסודות לאוצר המילים, שמבוסס בעיקר על שפות רומאניות, ואספרנטיסטים אחרים מרחיבים אותו על בסיס גזירה והלחמה או על בסיס שורשים חדשים. האפשרות הראשונה שקופה ומאפשרת גם למי שלא מכיר עדיין את המילה החדשה להבין במה מדובר לפי מה שהוא מכיר, והשניה דורשת לימוד של שורש חדש, בדרך כלל כזה שמקורו באנגלית או בשפה אחרת. גדילה לגובה מול גדילה לרוחב. כמו בכל שפה, חלק מהמילים תופסות יותר, חלק פחות, חלק נשארות וחלק אופנה חולפת.
- אז הזמן קצר והמלאכה מרובה. אני רוצה לנצל את ההזדמנות להתחיל משהו שאני מקווה שיתגלגל מכאן. אם אצליח לעניין אתכם מספיק בשעה הזאת, זה יהיה נהדר להתחיל קבוצת קריאה באספרנטו. יש המון המון טקסטים, מכל הסוגים, מקוריים ומתורגמים. נוכל לקרוא ביחד — בין אם זה סיפורת, הגות פוליטית של זמנהוף, שירה או מה שזה לא יהיה — ולדבר ביחד בניחותא ובלי מגבלה של זמן.
- הכנתי לנו חוברת קטנה. נתחיל בלימוד הא״ב, שהוא הכי פשוט שיכול להיות, ונמשיך ללימוד העקרונות של הדקדוק, שהם רגולריים לחלוטין, ללא יוצאי־דופן, ונסיים בקריאה.