כמו לא מעט אנשים, עבורי שנה מתחילה לא בראשון בינואר, לא בא'; תשרי, לא בראשון ב־محرم, ואפילו לא ב־Yestarë או ב־Yule, אלא איפשהו בסוף אוקטובר. יש מין כיף מיוחד כזה בלחכות ללמוד דברים שאוהבים. ציפיה. (זה גם כיף להרכיב שנתון; לראות "זה מעניין!", "זה מעניין!", "וגם זה!").
איחולי שנה מעניינת, גם מבחינה אקדמית וגם בכלל, לכל הקוראים/ות!
למי שמסתקרן/ת לדעת איזה קורסים אקח בשנה הקרובה (ו־hence, אילו מחברות יכתבו), הנה הרשימה המתוכננת:
בלשנות
אם זה נראה שאני מדי משבח את המורים, זו רק אשליה. הם באמת ראויים לזה. קבוצה של אנשים טובים, מורים טובים ומדענים טובים. זה חוג שנעים מאוד ללמוד בו (בניגוד, נאמר, למדעי־המחשב, שהוא חוג די מנוכר. מכונה).
לקורסים שמצויין שהם של MA אני לא יכול להרשם, אבל זה לא מונע ממני לבוא וללמוד, כמובן. זה רק עניין טכני-מנהלי, מה גם שבפועל נקודות בחוג לבלשנות זה לא מה שחסר לי.
- 22553 - מצרית רעמססית למתחילים.
מצרית קלאסית אני לא יכול לקחת (מתנגשת עם וולשית, וברור למי יש עדיפות); לכן - מצרית רעמססית. אני לוקח מצרית (קופטית ורעמססית) בעיקר מסקרנות: זה לא שאני יודע עליהן יותר מדי, ורוצה לדעת עוד. אני כמעט ולא יודע דבר, אבל זה נראה מסקרן. כמובן שגם לרומנטיציזם שאופף את המצרית יש מקום לא שולי - זה מרגש לקרוא הירוגליפים. איתן זה טוב, מאוד; אני רק מקווה שנעסוק גם בעניינים בלשניים ממש, ולא רק בלימוד של השפה למטרת־קריאה, למרות שהקורס מועבר, רשמית, בחוג למזרח הקרוב (לכן הוא מתחיל ב־22 ולא ב־41), ולא בחוג לבלשנות, למרות שהוא מופיע בתוכנית־הלימודים של בלשנות. - 41013 - לשונות במגע.
הנושא נשמע מרתק. היחס שבין לשונות ובין האנשים והתרבויות. חבל שאין יותר סוציולינגוויסטיקה בחוג (וגם פסיכולינגוויסטיקה). מהרצאה ששמעתי את טאובה מרצה בסמינריון המחלקתי בשנה שעברה הוא נשמע מישהו שקל ללמוד ממנו; ההרצאה ההיא קלחה, והיה קל להבין לא מעט גם בהעדר ידע מוקדם על הנושא שלה, פוקוס ביידיש. - 41040 - מודאליות.
אם "לשונות במגע" (41013) גובל בסוציולינגוויסטיקה, מהצד הבלשני (ולא הסוציולוגי), אז נראה לי שהנושא של הקורס הזה כמעט וגובל בפסיכולינגוויסטיקה, גם כן מהצד הבלשני. מן הסתם זה יהיה יותר "יבש" מאיך שזה נשמע (הצורה שבה האדם תופס את הנאמר, שמהווה בסיס לתחום של "מודאליות", והאופן שבו תפיסה זו מתבטאת בשפה - קו־תפר שבין האדם למלל שהוא מוציא. לא קו־תפר יחיד, אבל ללא ספק מעניין). אני מקווה שמה שהפך את "מבוא לניתוח תבניתי של הלשון", עם ערן, לקורס שלא קל ללמוד בו, והתרכז בו ולעקוב אחרי המהלך שלו היה הריבוי המוגזם של התלמידים, ולא ערן (שלמדתי, לאט לאט, לחבב). אני מקווה שאסתדר. - 41100 - כלים סטרוקטוראליים לניתוח הלשון.
בלשנות כללית-סטרוקטוראלית פר אקסלנס. זו גישה מלהיבה ומבריקה, לדעתי, הסטרוקטוראליזם. יש בה הרבה פוטנציאל שהוא לא ממומש, מסיבות היסטוריות (בעיקר הפופולריזציה של הגנרטיביזם). אני מצפה לקורס הזה, שטוב שבסוף הוא הוכנס לתוכנית הלימודים של ה־BA ולא של ה־MA. - 41404 - דוגמאות־לשון הודו־אירופיות.
נשמע ממש ממש מעניין, ומועיל - סקירה כללית, ב־overview, של שפות הודו־אירופיות. מעניין לראות את הטיפוסים הטיפולוגיים השונים באותה משפחת־שפות (נראה לי, וזה כמובן דורש אימות, שהמשפחה ההודו־אירופית מגוונת יחסית למשפחות אחרות), ואת הכיוונים השונים שאליהם התפתחו ענפים שונים ושפות מסויימות. מה גם שזה קורס עם לאה, וקורסים עם לאה זה מצויין; אני אוהב ללמוד ממנה. - 41484 - עיונים בדקדוק האנגלית העתיקה (אנגלית עתיקה, כתה ב').
אחת השפות שמרתקות אותי. כל־כך יפה. כל־כך… [טוב, אפסיק את שיר־ההלל כאן. פעם אחת הספיקה]. חבל שהכיוון שנמרוד לוקח אליו את הקורס הוא נורא מתעסק בפרטים קטנטנים וכמעט שלא נוגע בעניינים המהותיים והמעניים: כאן יש אבלאוט, כאן יש אומלאוט, שם זה ככה ופה זה ככה. זה חבל כי נמרוד הוא בלשן גדול ויש כל־כך הרבה מה ללמוד ולחקור בשפה הזו. אני מקווה שהשנה אצליח יותר למשוך את השיעור לכיוונים ש, לפחות אותי, מעניינים יותר. - 41581 - יסודות־המבנה של הוולשית המודרנית (וולשית, כתה א').
מהמעט שראיתי בנתיים מוולשית, היא נראית שפה מרתקת. אם נטבע מושג, היא נראית כמעט Japanese-interesting (כלומר, מעניינת כמו שיפאנית מעניינת, באותה "כמות"). לששה־הלוי, שמלמד את הקורס והתברר כאדם מאוד נעים, יש מאמר בשם "Celtic Syntax, Egyptian-Coptic Syntax", שמשווה את התחביר של המצריות והקלטיות ומוצא דברים מעניינים ומוזרים: קרבה מבנית גדולה מאוד, כאשר (כנראה) אין קרבה היסטורית. הקריאה של המאמר הזה די גרמה לי לרצות ללמוד גם וולשית (ואירית) וגם קופטית. בנוסף, אריאל מומחה גדול לתחביר קלטי, כך שזה בטוח הולך להיות נורא מעניין.
"מניע" נוסף עבורי ללמוד וולשית יכול להראות מוזר לחלק מהאנשים. סינדארין היא שפה מלאכותית (למעשה, שרשרת של שפות מלאכויות שטולקין שינה ועיבד במהלך השנים, ר' הפוסט הזה) חביבה במיוחד, עשויה־היטב מבחינות מסויימות (ומבחינות אחרות, חלקן כאלו שאני מתעניין בהן הרבה יותר, היא די פושרת ולא מפורטת, וחבל). אחת השפות המשפיעות ביותר על הפיתוח של סינדארין היתה וולשית; מעניין אותי לראות את היחסים בין השפות. - 41654 - יסודות־המבנה של הקופטית הסהידית (קופטית, כתה א’).
שמעתי המון דברים טובים על קופטית, מבחינת העניין הבלשני שבה. איתן מלמד - שווה להקשיב; מעניין ומרחיב־אופקים. - 41777 - עיוני־דקדוק ביפאנית (יפאנית, כתה ב’).
אין יותר מדי מה להגיד. אחד השיעורים שהכי נהנתי מהם בשנה שעברה היה יפאנית. כל־כך נעים היה להיות בשיעור. קיוג’י הוא אדם נפלא, באמת. זה אחד השיעורים שאני הכי מצפה לו בשנה הקרובה. - 41802 - בעיות בבלשנות - סמינריון מחלקתי. קורס של MA.
מורים ואנשים מבחוץ מעבירים הרצאות ממוקדות בנושאים שונים. הלכתי לחלק מההרצאות בשנה שעברה (מתי שזכרתי, יכולתי והיה נראה שהנושא מעניין), ונהנתי ולמדתי המון. הייתי ממליץ אולי גם לאנשים שלא מהחוג לקפוץ לפעמים להרצאות בסמינריון המחלקתי: בלוח המודעות של החוג לבלשנות, בקומה 6 בגוש 6 תלוי דף ובו מידע על ההרצאה הבאה. - 41804 - תורת־הערכיות. קורס של MA.
אני לא יודע על זה כמעט כלום. את זה אני רוצה לתקן, מה גם שזה קורס עם לאה, וקורס בבלשנות כללית (אני נותן להם, מבחינתי, חשיבות רבה יותר: בעוד שבדרך־כלל קורסים ממוקדי־שפה הם… well, ממוקדים בשפה מסויימת, קורסים כללים נותנים כלים להתמודדות עם שאלות - ויותר חשוב, כלים למחשבה, שיש בשפות שונות. כמובן שיש קורסים ממוקדי־שפה שבפועל לומדים מהם המון מעבר לאותה השפה, כמו ביפאנית, ומן הסתם יש קורסים כלליים שהם דלים בכלים שהם נותנים. ההבדל הוא בין לקבל כוס־חלב ללקבל פרה). - 41811 - סוגיות בבלשנות־הטקסט. קורס של MA.
מהמעט שיצא לי לעסוק, בידי שלי, ב"בלשנות־הטקסט" אני יכול להעיד שזה תחום מרתק. לדעתי, חלק גדול מהדברים המרתקים בבלשנות נכללים, בסופו של דבר, במטריה של "בלשנות הטקסט" (ועל זה מסה שאני כותב תתפרסם, כשאסיים אותה, באתר).
מדעי־המחשב
אני לא לוקח המון קורסים, אבל בניגוד לשנה שעברה אני מתכוון להגיע לשיעורים של חלקם…
- 67808 - מערכות־הפעלה.
ממה שראיתי מאנשים שעשו את הקורס, הוא הרבה פחות מלהיב ממה שהוא נשמע. הבעיה העיקרית היא שעושים את הכל באיזו סביבה שמישהו בנה, והעבודה המעשית היא לא "אמיתית". מצד שני, אני מניח שאחרי שאלמד את הקורס יהיה הרבה יותר קל להבין את הסורס של הקרנל. - 67925 - סדנה במערכות חישוב: מ־NAND ל־Tetris.
אם לשפוט לפי ההרצאה של שוקן באוגוסט פינגווין 100, שהיתה מלהיבה, מדובר בקורס מצויין. בגדול: כל הבסיס של מערכת־מחשב בקורס סימסטריאלי אחד; או: בנה מחשב ב־12 שיעורים לא כל־כך קלים. זה מתנגש עם אנגלית עתיקה, כך שמן הסתם אקרא את הספר במקום לבוא לשיעורים, מה שהבנתי שהוא בהחלט אפשרי. ביקורת חיובית מהבלוג של Kermit@CS. - 80420 - תורת ההסתברות (1).
השמועות אומרות שמדובר בקורס משעמם ויבש. מצד שני, הוא קורס חובה במדעי־המחשב, כך שאין לי ברירה אלא לעשות אותו, מה גם שרז קופרמן, שהוא סימפתי, מלמד אותו. אני לא מצפה ליותר מדי.
כל מני דברים אחרים
אני מתכוון לחזור על מה שעשיתי בשנה שעברה, וללמוד קורסים מחוץ לתואר סתם בשביל הכיף, בלי להרשם. הכל בסימן שאלה: אם זה יהיה נחמד, אשאר; אם לא, אז לא.
- 06110 - היסודות הפילוסופיים של מדעי־הקוגניציה.
עברתי על השנתון של כמה חוגים, והקורס הזה גם נראה מעניין וגם התאים לי למערכת. זה רקע שהייתי רוצה שיהיה לי: לא רק מבחינה אקדמית, להכיר בגדול את המנגנון שעליו יושבת השפה, אלא בעיקר בגלל שזה מרתק, במובן העמוק ביותר של המילה. - 23454 - טבעת הניבלונגים של ואגנר.
בשנה האחרונה יצא לי לשמוע חלק מהאופרה (הריינגולד, הוואלקירה ותחילת זיגפריד) ומאוד נהנתי. לכן, למה לא ללמוד את זה באופן מסודר, ועוד מוגנר עצמו (טוב, נו, נפתלי ולא ריכארד)? זה מתנגש עם קוריאנית בסימסטר ב’, כך שאם בקוריאנית (46562) לא יהיה מגניב, אלך לזה. - 23515 - סדנת גמלאן - מוסיקה מאינדונזיה.
מוסיקה מינימליסטית, משובחת, מאתגרת ומסקרנת. יצא לי לשמוע חזרה והופעה של הרכב הגמלאן של החוג, והיה נהדר, מקסים. אחד הדברים שאני ממש מצפה להם השנה. - 46314 + 46562 - קוריאנית.
שפות ממזרח־אסיה הן מעניינות: בנתיים אני מכיר מעט את ה־CJK (שנה יפאנית בחוג לבלשנות, קצת קריאה על סינית, ושברים קטנים של דקדוק ותחביר קוריאני), וזה עולם־לשוני עם תכונות מעניינות. ממה שקראתי בנתיים על קוריאנית, זו שפה שכדאי שתהיה באמתחת.
הקורס הזה מתנגש עם יידיש בחוג לבלשנות ועם ה־Ring בחוג למוסיקולוגיה (23454). אם זה לא יהיה קורס ממש טוב ומעניין, אולי אנטוש אותו לטובת שני הקורסים האחרים. אראה אחרי השיעור הראשון; אולי השני.